Een kalme geest ontwikkelen in woelige tijden
In deze moeilijke tijden worden we met allerlei uitdagingen geconfronteerd, die vaak ook een impact hebben op ons persoonlijke leven. De gebeurtenissen op het wereldtoneel kunnen onze innerlijke rust verstoren. We kunnen in onszelf irritatie en boosheid voelen of angst voor chaos en de gevolgen daarvan voor ons.
Misschien voelden we ons al moedeloos door de vele crisissen de afgelopen jaren en begint de onmacht die we ervaren als we naar de wereld kijken zwaar te wegen. Misschien zien we het Amerika van Trump als onze vijand. Bijvoorbeeld omdat hij zijn land heeft teruggetrokken uit belangrijke verdragen en organisaties of omwille van alle problemen die hij door zijn onbezonnenheid en zijn conflictueuze stijl heeft gecreëerd, zowel in zijn eigen land als op het internationale toneel.
Vijanden
De Dalai Lama leert ons dat onze vijanden onze beste leermeesters kunnen zijn. Ze leren ons om geduldig en moedig te zijn en helpen ons om een kalme geest te ontwikkelen. Leren omgaan met externe vijanden (situaties, personen, …) en interne vijanden (zoals boosheid en angst) vraagt dat we het positieve besluit nemen om geduld te ontwikkelen. Want, zoals de boeddhisten zeggen ‘alles is veranderlijk’ en zelf hebben we ook de uitdrukking ‘wat komt, dat gaat’.
Maar hoe doen we dat, geduld en een kalme geest ontwikkelen? Hoe voorkomen we dat we geweld met geweld beantwoorden? Hoe verhinderen we dat we worden meegesleurd door onze emotionele reacties? Hoe voorkomen we dat we opgeven omdat we ons moedeloos en hulpeloos voelen?
Verantwoordelijkheid in het creëren van vijandigheid
We zullen moeten beginnen met het nemen van onze verantwoordelijkheid. We hebben allemaal bepaalde ideeën over dingen die we schadelijk, onrechtvaardig of beangstigend vinden en als we het gevoel hebben dat we door anderen worden uitgedaagd, bestempelen we hen tot vijand. We hebben met andere woorden zelf een bepaalde mate van verantwoordelijkheid in het creëren van vijandigheid. En we mogen dan geen controle hebben over wat er zich in de buitenwereld allemaal voordoet, ons eigen gedrag en onze eigen gedachten kunnen we wel bijsturen.
Aandachtig aanwezig zijn
We kunnen gewoon beginnen met te gaan zitten en te voelen wat er in ons omgaat, in ons lijf, ons hart, ons hoofd. Door aandachtig aanwezig te zijn, kunnen we ervaren hoe die innerlijke drukte ons belet om tot rust te komen. Als we al die spanning in onszelf opmerken, kunnen we met onze aandacht naar onze ademhaling gaan en proberen bewust in- en uit te ademen. We leren om er te zijn, hier en nu. Hier, in dit lichaam, nu, in dit moment. Als we zo oefenen, kan de stilte oprijzen en kunnen we ervaren dat we in die stilte bij onze kracht komen. Van hieruit kunnen we een antwoord geven op wat zich aandient.
Innerlijke bevrijding
Tijdens deze 4 dagen onderzoeken we onze externe en interne ‘vijanden’ die ons vaak in de weg staan om innerlijke vrijheid te verwerven.